Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Doğa Turizmi

AZDAVAY ÇATAK KANYONU

İlçenin doğal güzellikleri arasında, ilçe merkezi yakınındaki Çatak Kanyonu ilk sırayı alır.7 km uzunluğunda ve 1000 metreyi geçen yüksekliği ile baş döndürücüdür. İki tarafı da yüksek kayalık ve ormanlarla çevrili olan kanyon dünyanın sayılı büyük kanyonları arasındadır. Kanyonda 2017 yılında Cam Seyir Terası açılmıştır.

PINARBAŞI VALLA KANYONU

Kastamonu'nun Pınarbaşı İlçesi Muratbaşı köyü sınırları içerisinde bulunan Valla Kanyonu'nun ilçeye uzaklığı 26 km'dir.

Valla Kanyonu, Devrekani Çayı ile Kanlıçay'ın birleştiği bölgeden başlamakta olup, Cide ilçesi istikametinde 12 km uzunluğunda, yan duvar kayaların yüksekliği yer yer 800-1200 metreye ulaşan, girişi son derece zor olan ve Muratbaşı Köyü Valla mahallesinin altından orman içi 15 km'lik yolculuktan sonra bu iki çayın birleştiği yerden seyredilebilmektedir. Kanyonun teçhizatsız geçilmesi mümkün değildir. Bu kanyonda bulunan sarp kayalıklar kartal, akbaba, atmaca, doğan ve diğer tüm yabani av hayvanlarını bünyesinde barındırmaktadır.

Kanyonda Muratbaşı Burgu Terası ve Kerte Seyir Terası olmak üzere 2 adet teras vardır. Kerte Seyir Terasına, kanyonu 600 m yükseklikten gören Dev Uçurum Salıncağı 2023 yılı itibariyle kurulmuştur. 

PINARBAŞI ILGARİNİ MAĞARASI

Küre Dağları Milli Parkı sınırlarında yer alan mağara Pınarbaşı’nın 36. km. kuzeydoğusundaki Yamanlar Köyü yakınlarındadır. Uzunluğu 858 metre, derinliği 250 metredir. Girişte Bizans dönemine ait olduğu sanılan bir köy yıkıntısı mevcuttur. Sağdaki düz yoldan gidildiğinde bir su sarnıcı bulunmaktadır. Bu sarnıç zaman içinde tahribata uğramıştır. Bu bölümde odalar ve sarkıtlar bulunduğundan Avizeli Salon denilmektedir. Mağaranın sola ayrılan diğer yolundan gidildiğinde ağızdan itibaren 250 m derinliğe kadar inilmekte ve M.Ö. 2000 yılına ait insan yaşantısı izlerine rastlanılmaktadır.

Bu mağaranın son iki saatlik yürüyüş kısmı nemli, balta girmemiş ve epeyce dik bir yokuşa sahip ormanda yapılmaktadır. Ancak, rehber almak şartıyla ulaşılabilecek olan mağaranın girişi devasa boyuttadır. Ilgarini, Türkiye'nin en derin 4. mağarası olarak bilinmektedir.

PINARBAŞI HORMA KANYONU

Görenleri adeta büyüleyen Horma Kanyonu, Pınarbaşı İlçesi’ne bağlı olan Ilıca Köyü’nde yer almaktadır. Bazı noktalarda kayalarla, bazı noktalarda ise su kemerine benzer oluşumlarla karşılaşacağınız Horma Kanyonu, doğa tutkunları için kesinlikle ziyaret edilmesi gereken alanlardan biridir. Ziyaretçilere kanyon gezisi için kolaylık sağlamak adına 3500 m’lik yürüyüş parkuru yapılmıştır. Şelalelerden ve derin göllerden meydana gelen kanyonun çıkış noktasında Ölüdeniz’i andıran doğal havuz dikkat çekicidir.

PINARBAŞI ILICA ŞELALESİ

Horma Kanyonu’nun sonunda yer alan Ilıca Şelalesi, Pınarbaşı Ilıca Köyü sınırları içerisinde bulunur ve ilçeye uzaklığı 12 km’dir. Şelale, Ilıca Köyünden itibaren patika yoldan yaya olarak yarım saat sürmektedir.

Su, yaklaşık 10 metre yükseklikten dökülmektedir ve bu suyun döküldüğü yerde doğal olarak bir havuz oluşmuştur. Bu şelalenin en önemli özelliği de oluşan bu havuzun etrafının çok sayıda ağaç ve bitki örtüsü ile çevrili olmasıdır. Yine şelalenin üst kısmından gidildiğinde yıllardır akan su ile kayaların aşınması sonucu kayalarda oluşan çukurluklar ve oymalar şelaleye ayrı güzellik katmaktadır.

DOĞAL YAŞAM ÇİFTLİKLERİ

İlimizin zengin güzelliklere sahip doğası birçok turizm çeşidinin yaşanmasına da imkân sağlamaktadır. Daday ilçemizde yer alan doğal yaşam çiftlikleri, atlı turizmin yanında terapi amaçlı da kullanılarak insanların hizmetine sunulmuş olup çok sayıda ziyaretçiyi ağırlamaktadır. İl merkezine yakın olması sebebiyle hem merkezden hem de çevre illerden at binme meraklılarının ilgisini çekmektedir.