Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kaşıkçılık

Kastamonu’nun geleneksel el sanatlarından biri de şimşir kaşık yapımıdır. Tarihsel süreçte Şenpazar, Cide, Pınarbaşı ilçeleri ve köylerinde yapılan şimşir kaşığın günümüzde en fazla üretildiği yer Şenpazar ilçesidir. Aşıklı köyündeki ustalar şimşir kaşıkları el aletleri ile oyarak yapmaktadırlar. 
Küre Dağları’nın yüksek ve kayalık bölgelerinden temin edilen şimşir ağacı bu ustaların ellerinde kaşık, çatal, bıçak, spatula, yemek maşası, menteşeli çatal kaşık ve halkalı çatal kaşık gibi mutfak araç gereçlerine dönüşmektedir. Sıcak suya ve makinede yıkamaya dayanıklı olan şimşir kaşıklar sağlık şartlarına da uygundur.