Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Fanilacılık

Kastamonu Fanilası yöresel el dokuma sanatlarından biridir. Fanila yapımı hakkında bilinen en önemli bilgi Kurtuluş Savaşı sırasında ordunun iç giyim eşyasının Kastamonu fanilalarından karşılandığıdır. Geçmişte sadece iç giyim olarak kullanılan fanilalar, zamanla modernize edilmiş ve çeşitli renkler, farklı süslemelerle zenginleştirilerek dış giyim özelliği de kazanmıştır.

Kastamonu Fanilasının en önemli özelliği %100 pamuk ipliğinden üretilmesidir. Bu sayede fanila dört mevsim giyilebilme özelliği kazanır. Kışın vücudu sıcak tutmasından yazın ise ter emme özelliğinden dolayı tercih edilir. 
Fanilanın tercih edilmesindeki en önemli özeliklerinden birisi de örgüsüdür. Fanila üretiminde kullanılan lastik örgü özelliği giysiyi daha kullanılır hâle getirmektedir. Lastik örgüler esneyerek vücudun şeklini alarak rahat hareket etme olanağı sağlar. Ayrıca Kastamonu fanilası çok dayanıklıdır. Seneler boyunca deforme olmadan rahatlıkla kullanılabilir.

Fanila yapımı makinelerde gerçekleştirildiği hâlde son derece emek isteyen ve zahmetli bir el sanatıdır. Beden ölçüsüne göre dokunan fanilaların üretimin hiçbir aşamasında makas ve overlok makinesi kullanılmaz.
Dikiş ve dantelleri ev hanımları tarafından ellerde yapılmaktadır. Kastamonu Örme Fanilası / Kastamonu Fanilası 20.11.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Mahreç İşareti ile tescillenerek Coğrafi İşaret almıştır.