T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Kastamonu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Ne Alınır?

Çekme Helva: Çekme Helva; beyaz şeker, buğday unu, tereyağı, bitkisel margarin ve/veya yemeklik bitkisel sıvı yağlar, sitrik asit, gerektiğinde katkı ve çeşni maddeleri de ilave edilerek tekniğe uygun şekilde hazırlanan bir üründür. İlimizde ve ülkemizde zevkle tüketilen bir şekerleme türüdür.

 cekme_helva_2.png
                                                    cikolatalı.png


Dokumalar: Kastamonu dokumacılığının  çok eski bir tarihi ve mazisi vardır. Özellikle "sarı kıvrak" denilen yerli dokuma yöresel bir dokuma çeşididir. Ayrıca "selalmaz bezi", "çarşaf bağı", "Cide sarı yazması" yöresel nitelikte satın alınabilecek ürünlerdir.

     sarg.jpg

Ahşap Hediyelik Eşya : Kastamonu ahşap hediyelik eşyalar bakımından ziyaretçilerine oldukça fazla alternatif sunar. Şimşir kaşık ve mutfak gereçleri, sepetler, geleneksel ev maketleri ve oyuncaklar, el oyması sandık ve mücevher kutuları bunlardan bazılarıdır.

Pastırma: Kastamonu pastırması doğal, organik ve makinede değil güneşte kurutulma özelliği ile eşsiz bir lezzettir. Pastırma daha çok sonbahara doğru yapılır. Tuzlanmış ve çemene bulanmış etler sonbahardaki son sıcaklarda (pastırma yazında) güneşe karşı ve rüzgarlı yerlerde tutulur ve böylece kurutularak olgunlaşır, yani pişer.

  Kastamonu pastırma.jpg

Tosya Pirinci: Kastamonu'da özellikle de Tosya ilçesinde yetişen pirinç Ülkemizde ün yapmış marketlerde aranır hale gelmiştir. Tosya pirincinin sarı kılçık, ak çeltik, aşar, Osmancık 97 gibi türleri vardır.

  MRET72Lpirinc.jpg

Siyez Bulguru: Siyez bulguru kültüre alınmış günümüz buğdayının atasıdır. 12 bin yıllık buğday geleneği ayrıca Hititlerin ve Friglerin baş tacı hububat formudur. Kastamonu'da özellikle İhsangazi İlçesinde yetişen; kompleks vitaminler açısından çok zengin olan siyez bulguru ve siyez unu Kastamonu'dan satın alınabilir.

  Siyez Bulguru (2).jpg

Taşköprü Sarımsağı:
Kızılırmak'ın en büyük kolu olan Gökırmak'ın adını verdiği bereketli topraklarında, bin yılın mucize bitkisi olarak adlandırılan sarımsağın en kalitelisi Kastamonu Taşköprü'de yetişmektedir. Taşköprülü sarımsak üreticilerinin de "Beyaz Altın" diyerek taçlandırdığı sarımsağın adına Taşköprü Belediyesi tarafından  her yaz sarımsak festivali düzenlenmektedir. Aromasının yüksekliği ve yıl boyunca bozulmadan muhafaza edilebilme özelliği ile Taşköprü sarımsağı satın alınabilecek ürünlerin başında gelir.

sarımsak promo.jpg

Üryani Eriği: Üryani Eriği Kastamonu'da yetişen bir adı da Ala erik olan meyve çeşididir. Kastamonu'ya özgüdür. Üryani eriği ağustos ayı sonlarında olgunlaşır. Meyve olarak yenildiği gibi komposto, marmelat, pestil olarak da tüketilir. Bol miktarda B vitamini içermekte olup bağırsak ve mide rahatsızlıklarını tedavi etme özelliği vardır.